Valgusesagedus

Tomatite kasvatamine õues

Tomatite kasvatamine õues

Tomat on imeline taim, andes meile võileivakatet, hoidiseid, salatimaterjali, aga ka lihtsalt maitsvat ampsu, mida suvel möödaminnes ampsata.

Enamasti kasvatatakse tomateid kasvuhoones, aga suurepäraselt õnnestub tomateid kasvatada ka avamaal. Lihtsalt on oluline valida õiged sordid ja õige aeg istutamisesk.

Olen ka varasematel aastatel tomateid avamaal kasvatanud, sel aastal aga katsetasin palju uusi sorte.

Siin postituses toon välja sordid, mis kõige paremini avamaal kasvavad.

Tomatisordid avamaale

  1. Kõige varajasem oli sort “Maskotka” , mis hakkas avamaal punaseid maitsvaid tomateid kandma juba juuli keskel. Ta on potitomat, aga sobib suurepäraselt ka avamaal kasvatamiseks.

 

Tomat Maskotka
Maskotka
  1. “Läti õue”– Läti vana õuetomati sort. Selle pärandseemne tellisin alles see aasta vanaemaaed.ee lehelt. Valmis õues ilusti, aga hiljem kui Maskotka. Maitselt ka hea.
Tomat Läti õue
Läti õue
  1. Ilusti valmis ka sort “Kuld kroon”, millel on väga maitsvad kollased pisikesed tomatid. Nagu väikesed kommid. Tellisin ka vanaemaaed.ee pärandseemnete lehelt, aga seda on ka tavalistes seemnepoodides saada.
Tomat Kuld Kroon
Kuld Kroon
  1. “Vilma”– Vilma on väike potitomat. Olenevalt mullast võib olla väga maitsev, aga olen saanud maitsta ka vesisemat ja mitte nii magusat Vilmat ja mulle tundub, et see maitseerinevus oli mulla erinevusest tingitud. Valmib õues ilusti, ka tuulisema koha peal ja saab maiustada soojade ilmade puhul vee septembri lõpus-oktoobri alguses ehk kuni esimeste suuremate külmade tulekuni.
Tomat Vilma
Vilma

 

  1. “Läti Roosa Ploom”– Pärandsort. Pole otseselt õue tomat. Kasvatasin esimest aastat ja kasvas õues ilusti. Polnud meie pere lemmik, aga siiski julgen soovitada.
Tomat Läti roosa ploom
Läti roosa ploom

 

  1. Üllataja  oli“Virve kollane lihatomat” , mis on pärandsort ja muidu mõeldud kasvuhoones kasvatamiseks. Pean ikkagi mainima, et saak  oli väiksem kui kasvuhoones, aga maitse oli suurepärane.
Tomat pärandsort
Virve kollane lihatomat
  1. Ja teine üllataja “ Altai Gregory”- Siberi pärandsort. Valmis ilusti õues. Kasvoones kannaks tõenäoliselt suuremat saaki, aga saab ka õues kasvatada.

    Tomat Pärandsort
    Altai Gregory

Veel tomati sorte, mida me õues kasvatasime

Väga head õue tomati sordid on ka Betalux; Marmande, Oranze, millest mul praegu käepärast pilte pole, aga mida kindlasti ka soovitan.

Ka Roma FM valmis ilusti, aga kohati kippus veidike pruuniks minema.

Maitseomadustelt ei meeldinud meile Aztek, mis on kollane potitomat ja mida ma oma kogemusest pigem ei  soovitaks, aga maitsed on erinevad, et mine tea:) Valmis sai ilusti ja kaunid suured kollased kobarad.

Ananas tomat õues minul sel aastal aga üldse ei  valminudm, mis oli ka mõneti oodatav, sest sort tahab suuremat sooja ja on mõeldud kasvuhoones kasvatamiseks.

Mõned soovitused tomatite kasvatamiseks

Tomatid Istutada juuni alguses kui ilmad on juba soojemad ja öökülmaoht möödas. Liiga vara istutatud tomatid jäävad kiduma või võtab külm nad ära. Kui aga juba mõnusalt soe, siis saavad nad kiire kasvu sisse.

Samuti ei tasu kevadel liiga vara potti idanema panna, sest siis venivad taimed välja. Ideaalne on naistepäevapaiku kuni kevadise pööripäevani külvata õuetaimede seemneid.

Soovitan õue istutatud taimedele ka põhu ümber panna või sügisel palju lehti või adru  peenra tassida ja siis järgmine juuni algul sinna sisse istutada. Nii on vaja vähem kasta, aga see annab ka taimedele sooja. Samuti väldid nii musta mulda, mis pole loodusele loomupärane.

Õues on kindlasti oluline ka istutuskaugus. Liiga tihedalt istutatud toamatid valmivad aeglasemalt ja ka haiguste oht on suurem.

Seemnete võtmine

Võta kindlasti ka ise seemneid. Tomati seemneid on lihtne võtta ja suure tõenäosusega saad ka identse taime. Seemneid võid pesta, aga  veel lihtsam on nad tomati seest lihtsalt majapidamis paberile pigistada. Seal nad kuivavad ära ja uuel kevadel lihtsalt nokid nad sealt lahti ja annad talle võimaluse suureks kasvada.

Enda võetud seemned on tugevamad ja eriti õuesordid kannavad ka järglastele edasi omadusi, et õues hästi vastu pidada.

Tomati seemned
Tomati seemned

Ole hoitud ja edukat kasvatamist sulle!

Armastusega,

Diana

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga